Працюємо над енергоефективністю навчальних закладів

У навчальних закладах міста Чугуєва своєчасно розпочався та  триває опалювальний сезон 2016/2017.

Більшість  шкіл, дитсадків і позашкільних навчальних закладів поки що опалюються за допомогою централізованого опалення. Така система має  як свої переваги,  так  і мінуси.

Одним з недоліків можна вважати те,  що температура радіаторів будівель навчальних закладів, які територіально  розташовані недалеко від котельні,  є високою, тому і температура повітря у класних кімнатах та групах перевищує нормативні показники настільки, що для її нормалізації  необхідно в буквальному сенсі відкривати вікна та «опалювати вулицю». А у віддалених від котелень  будівлях навчальних закладів  інша проблема –  радіатори ледь теплі  через втрати тепла, у приміщеннях холодно.

Подолати проблемні сторони централізованого опалення в   наш час, коли питання енергоменеджменту, енергозбереження  є актуальним та необхідним як для збереження природних ресурсів, так і задля економії бюджетних коштів у зв’язку з децентралізацією влади, можна й необхідно.

Одним з варіантів, який визнано енергоефективним та безпечним в експлуатації, є використання індивідуальних теплових пунктів. Індивідуальний тепловий пункт – це  автоматизована модульна опалювальна установка, яка встановлюється  на території навчального закладу і  передає теплову енергію від зовнішніх теплових мереж (котельної) до системи опалення. Використання ІТП дає можливість установам, на території яких він розташований, регулювати подачу теплової енергії з огляду на погодні умови й температуру в навчальних приміщеннях.

Освітянська галузь міста Чугуєва за активної підтримки місцевої влади бере участь у багатьох новаторських проектах,  серед яких – проекти з енергозбереження. За кошти місцевого бюджету, іноземних грантів, спонсорів, благодійних батьківських коштів у більшості навчальних закладів замінені та продовжують замінюватися вікна на енергозберігаючі, модернізується освітлення, утеплюються зовнішні фасади. На черзі – облаштування для навчальних закладів індивідуальних теплових пунктів, яке вже успішно запроваджується у нашому місті.

В рамках участі в проекті НЕФКО  за кошти фонду облаштовано сучасні індивідуальні теплові пункти в Чугуївських ДНЗ № 3 та 8, які дозволяють нормалізувати температуру в приміщеннях навчальних закладів і, таким чином,  економити бюджетні кошти.

IMG_20161101_132845