Щодо реформування системи шкільного харчування

У 2020 році за ініціативи Першої леді Олени Зеленської стартувала Реформа шкільного харчування.

Одним з найважливіших кроків у процесі зміни та переформатування системи організації харчування в закладах освіти та забезпечення дітей якісною та поживною їжею є затвердження Стратегії реформування системи шкільного харчування на період до 2027 року, яку затвердив Кабінет міністрів України.

В документі визначено план дій на 2023-2027 роки по реформуванню системи шкільного харчування та операційні задачі. Зокрема, йдеться про чотири реформи. Так, цілями затвердженої стратегії є, зокрема, підвищення фінансової й інституційної спроможності громад, відновлення і модернізація кухонь та їдалень, дотримання вимог системи безпечності НАССР.

Серед цілей також – розвиток кадрового потенціалу і підвищення кваліфікації кухарів закладів освіти, запровадження нових норм харчування та меню, формування культури здорового харчування в Україні. Формування культури здорового харчування можна назвати основною, глобальною метою всього задуму, адже зі шкільної їдальні починаються харчові звички на все життя.

Олена Зеленська підкреслила, що реформа шкільного харчування триває навіть під час війни, адже, попри вороже вторгнення,країна мусить давати дітям найкраще – від освіти до харчування.З січня 2022 року заклади загальної середньої освіти перейшли на оновлене шкільне меню.

На найближчі роки цей документ має стати дорожньою картою реалізації реформи для всіх її учасників – від центральних органів виконавчої влади до представників органів місцевого самоврядування.На його основі громади можуть розробити власні регіональні стратегії для впровадження змін на місцях.

Детальніше зі Стратегією реформування системи шкільного харчування на 2023-2027 роки можна ознайомитись за посиланням https://bit.ly/3QCbWZo.