16 лютого – День єднання

16 лютого українці вдруге в історії відзначають День єднання, ідея якого –  показати світу єдність українського народу на тлі військової загрози.

У президентському указі №53/2022 від 14 лютого 2022 року йдеться, що День єднання оголошено для  “посилення консолідації” українців, зміцнення їхньої “стійкості” на тлі зростання гібридних загроз, пропагандистського та морально-психологічного тиску на суспільну свідомість.

Що це за свято? Адже 22 січня українці уже відзначали День Соборності. Так у чому ж різниці? На відміну від Дня єднання, який було оголошено з метою об’єднатися перед лицем загрози вторгнення рф, День Соборності України присвячено великій історичній події – проголошенню Акту Злуки УНР та ЗУНР 1919 року.

Наразі Велика війна стала критичною точкою об’єднання українців довкола спільних цінностей, і це свято уже точно приживеться у нашому суспільстві.

Повномасштабне вторгнення зачепило кожного з нас. Українці усього світу об’єдналися, не залишаючись осторонь загальнонаціональної біди, регулярно надсилаючи гуманітарні вантажі, ведучи активну боротьбу на інформаційному фронті, допомагаючи землякам із працевлаштуванням та  матеріально. У цьому – духовна єдність та згуртованість українців, які живуть за кордоном.

Люди, які не покинули рідну землю, організувалися, приймають вимушених переселенців, роблять усе, аби їм було комфортно, підтримують морально. Сортують, вантажать, доставляють гуманітарну допомогу, готують їжу для захисників, плетуть сітки, виготовляють окопні свічки.

Україна сьогодні – це бренд світового значення. Про нас говорить увесь світ. Шкода, що лише біда навчила нас любити державу, проте ми єдині завжди, особливо у прагненні до ПЕРЕМОГИ і БАЖАННІ жити у  вільній  успішній країні.