Презентовано модель вступу до закладів вищої освіти у 2023

20 січня 2023 року, у Міністерстві освіти і науки України відбувся брифінг щодо моделі вступної кампанії у 2023 році в умовах воєнного стану.
Під час заходу було представлено спільну позицію та напрацювання МОН, Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій і УЦОЯО з організації та формату проведення вступних випробувань з урахуванням безпеки та створення умов для можливості вступу найбільшої кількості українських випускників.
Цьогоріч ЗНО буде проведено у форматі удосконаленого НМТ.
Тест, який міститиме завдання з трьох предметів, випускники складатимуть в один день протягом 180 хвилин.
Два обов’язкові предмети: українська мова і математика.
Один предмет на вибір вступника: історія України, іноземна мова, біологія, фізика або хімія.
Планується проведення двох сесій НМТ: основної (у червні) і додаткової (у червні-липні). У додатковій сесії зможуть узяти участь ті вступники, які з поважних причин не склали тестування під час основної сесії.
Випускники, які тимчасово перебувають за кордоном і бажають здобувати вищу освіту в Україні, матимуть можливість скласти НМТ у спеціально створених екзаменаційних центрах у багатьох країнах світу.
Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет зазаначив, що під час прийняття рішення щодо формату вступних іспитів у цьому році ключовими були побажання і позиція випускників, їхніх батьків, інтереси закладів вищої освіти, роботодавців та держави загалом.
Більше інформації на сайті УЦОЯО.