Школа і поліція: спільна робота на результат

Питання взаємодії закладів освіти Чугуївської територіальної громади та Чугуївського районного управління Головного управління Національної поліції  було розглянуте на черговому засіданні комісії з питань захисту прав дітей при Чугуївській міській раді 11 січня 2022 року.

Члени комісії відзначили успішну практику профілактичної роботи фахівців ювенальної превенції з учнями у 2021 році. Як наслідок — відсутність дітей, які скоїли правопорушення та перебувають на обліку поліції.

Так, протягом поточного року в  межах співпраці з ювенальною поліцією в школах  проводилися зустрічі з офіцерами поліції, під час яких учні дізналися про види кримінальних та адміністративних правопорушень і відповідальність за їх  скоєння. Виховні заходи за спільною темою  «Підліткова кримінальна відповідальність» відбулися в Чугуївських ліцеях № 1, 5, 8. У Чугуївському ліцеї № 2, Клугино-Башкирівському ліцеї  пройшли бесіди за участю працівників поліції за темами: «Булінг», «Права дітей» (2 і 8-А клас). Не залишилося в стороні й  питання кіберзлочинності – воно детально було обговорене на зустрічі з поліцейськими у Чугуївській гімназії №5.

Крім того, в Чугуївському ліцеї №5 протягом поточного начального року інспекторами сектору ювенальної превенції ВП Чугуївського РУП ГУМП у Харківській області були проведені тематичні заходи  «Правила поведінки на дорозі», «Правила поведінки на залізниці». У грудні інспектори були запрошені для проведення превентивної бесіди «Профілактика крадіжок та покарання неповнолітніх».

Ретельна увага  протягом року була приділена роботі з профілактики вживання наркотичних речовин: акції, круглі столи  «Стоп-наркотик»  пройшли майже в усіх закладах, а в деяких – заплановані на січень-лютий.

У Чугуївському ліцеї № 7 у вересні проведена зустріч поліціянтів з батьками учнів 10-11 класів на тему «Попередження насильства в сім’ї».

Із запрошенням працівників  поліції в закладах загальної середньої освіти   проводяться Тижні знань безпеки дорожнього руху. В жовтні–листопаді поточного року  відбувся місячник «Увага! Діти на дорозі», під час якого з учнями проводилися бесіди та класні години на тему  безпечної поведінки на дорозі та під час руху до школи.

Також протягом року фахівцями ювенальної поліції за потребою проводилися індивідуальні профілактичні бесіді  з батьками  та учнями (Чугуївські ліцей № 6,8, Клугино-Башкирівський ліцей).