День пам’яті жертв голодоморів в Україні: не маємо забути

Щороку в четверту суботу листопада ми вшановуємо пам’ять про трагічне минуле нашого народу, схиляємо голови в пам’ять про мільйони загублених життів, які викосив страшний голод в 1921 – 1922, 1932-1933 та 1946 – 1947 роках.
Багато трагедій пережив український народ, але жахливішого лиха, як Голодомор 1932–1933 років, історія не знає. За своїм вражаючим масштабом Голодомор можна порівняти тільки з втратами нашого народу від Другої світової війни.
Багато часу минуло, але сьогодні голодомор – не історична давнина, а глибока духовна рана, яка нестерпним болем пронизує пам’ять і його очевидців, і сучасне покоління.
Найважче від голодомору постраждало сільське населення. Масове голодування селян почалося в другій половині 1932 року. Різко виросла смертність. В 1933 р. кількість померлих в 3 рази перевищує кількість народжених. Дані про дати смерті свідчать, що пік смертності на Чугуївщині припадав на лютий-березень 1933 р., найбільша смертність в нашому районі спостерігалася в селі Велика Бабка, де вмер кожний четвертий мешканець. @galinaminaevachuguev  
У закладах освіти міста до Дня вшанування жертв голодоморів пройшли класні години, тематичні заходи, з якими можна ознайомитися на їхніх сторінках у Facebook.