У 2021 році ДПА скасовано. Яка доля ЗНО?

Вже другий рік поспіль у зв’язку з карантином та вимушеним дистанційним навчанням учні 4, 9 та 11-х класів не складатимуть обов’язкову державну підсумкову атестацію. Таке рішення щодо учнів, які завершують здобуття початкової та базової середньої освіти, було прийнято в березні МОН України. 13 квітня 2021року Верховна Рада України ухвалила законопроект, за яким від ДПА звільнили учнів, які завершують здобуття повної загальної середньої освіти у 2020/2021 навчальному році. У документах випускників про освіту буде зроблено запис «звільнений (а)». Однак для покращення середнього бала свідоцтва за бажанням учня до документу про освіту можуть внести бали за державну підсумкову атестацію.
Разом із тим, законодавчими змінами передбачено, що учні, які завершують здобуття повної загальної середньої освіти у 2020/2021 навчальному році, мають право пройти державну підсумкову атестацію, зокрема у формі зовнішнього незалежного оцінювання, за власним бажанням. Отже:
1. ЗНО (для вступу до ВИШів) НЕ СКАСОВАНО і відбудеться у встановлені терміни.
2. ДПА (у формі ЗНО) НЕ СКАСОВАНО для осіб, які за власним бажанням хочуть її скласти, при цьому у свідоцтві у комірках щодо ДПА буде виставлена оцінка, яку надасть Український центр оцінювання якості освіти. Механізм урегулювання бажання особи скласти ДПА у формі ЗНО буде відпрацьовано Міністерством освіти і науки України.
3. Від ДПА (у формі ЗНО) ЗВІЛЬНЯЮТЬСЯ особи, які не виявляють бажання її складати, при цьому у свідоцтві у комірках щодо ДПА буде написано «звільнений».
Таким чином, учень може брати участь у ЗНО (для вступу до закладу вищої освіти), але при цьому бути звільненим від ДПА.
Також немає необхідності складати ЗНО з предмету, сертифікат якого не використовуватиметься.
Очікується, що звільнення від державної підсумкової атестації «розвантажить» пункти тестування в середньому на 18-20%.
Гарною новиною для учнів Чугуївської громади є те, що у 2021 році в Чугуєві працюватимуть пункти тестування з шести предметів: української мови та української мови і літератури (1 червня), англійської мови (25травня), математики та математики із завдання рівня стандарту (28 травня), історії України (4 червня), біології (10 червня), географії (15 червня). Лише з хімії, фізики та іноземних мов буде необхідність їхати до Харкова.
Слід відзначити, що у 2021 році на пунктах тестування будуть створені всі умови для безпечного перебування учнів:
• дезінфекція приміщень;
• провітрювання приміщень до початку тестування;
• допуск до пункту тестування персоналу та учасників без ознак респіраторних захворювань та за результатами термометрії (не допускаються особи з температурою тіла 37,30 С і вище);
• безпечна дистанція між робочими місцями учасників;
• дотримання маскового режиму;
• умови для миття і дезінфекції рук, утилізації засобів індивідуального захисту.
Враховуючи те, що в стандартних аудиторіях максимальна кількість учасників не перевищує 15 осіб,частина з яких може прийняти рішення не складати ЗНО, а площа приміщення, як правило, понад 50 м2 , то процедура є цілком безпечною. Головне – уникати скупчення біля пункту тестування.
Новацією ЗНО 2021 року є можливість допуску учасників до пункту тестування за мобільним за стосунком «Дія». Щороку є випускники, яких не допустили до пункту у зв’язку з відсутністю документа, що посвідчує особу. Паспорт гублять по дорозі на ЗНО, забувають вдома тощо. Тож в таких випадках додаток «Дія» дозволить вирішити проблему на користь учасника. На що звернути увагу, якщо учасник планує пройти до пункту з використанням цього застосунку? Перш за все, подбати про якісний мобільний інтернет, оскільки показати паспорт у додатку мало. Він має бути зісканований працівником пункту. У разі відсутності інтернету ідентифікація не відбудеться.
Ще одна важлива інформація для учнів випускних класів: як і раніше, буде забезпечено організоване підвезення учасників із сіл Зарожне, Кам’яна Яруга, Велика Бабка до міста Чугуєва та усіх учнів громади до пунктів тестування, що розташовані в Харкові.
До кінця квітня в особистих кабінетах учасників ЗНО з’явиться інформація про місце та час проведення ЗНО. Запрошення-перепустку, розміщену на інформаційній сторінці, слід роздрукувати та завчасно розрахувати оптимальний шлях до пункту тестування. Детальна інформація щодо ЗНО розмішена на сайті Харківського регіонального центру оцінювання якості освіти в розділі «Учаснику зовнішнього незалежного оцінювання 2021 року». У разі виникнення запитань можна звертатися до адміністрації школи або до Управління освіти Чугуївської міської ради за телефоном 2-45-87.