Дистанційне навчання в початковій школі: чи варто ризикувати життям та здоров`ям?

До Управління освіти Чугуївської міської ради звернулася ініціативна група батьків учнів шкіл Чугуєва з питань дистанційного навчання. Невдоволення батьків викликало рішення обласної та місцевої комісій з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій щодо тимчасового обмеження відвідування шкіл та закладів позашкільної освіти на період стрімкого поширення коронавірусної хвороби.

Усі ми були вражені введенням на території Чугуївської громади «червоної» зони, до якої перейшли із «жовтої» за лічені дні. Майже кожного дня усі ми дізнаємося про критичний стан або смерть співробітників, знайомих, близьких, родичів, причиною яких є ускладнення від COVID-19. Сьогодні на стаціонарному лікуванні в лікарні перебувають 190 пацієнтів з ускладненим перебігом захворювання, 17 – в тяжкому стані в реанімації, приймальні сімейних лікарів переповнені. При цьому кількість ліжок з підведеним киснем – 140.

Вірус змінюється, і якщо ще рік тому лікарі говорили про те, що діти лише переносять хворобу, то сьогодні ми спостерігаємо ускладнені випадки і серед дітей. За весь період пандемії хвороба виявлена у 64 дітей, 4 госпіталізовані, інфікувалося 38 працівників, з них 4 померло. За повідомленням лікарів-інфекціоністів вірус непередбачуваний, вражає різні системи організму і діє на генетичному рівні, має довготривалі і складні наслідки.

Постає питання: чи є необхідністю навчання дітей 1-4-х класів у звичайному режимі, під час якого ми наражатимемо на небезпеку як дітей, так і дорослих? Адже наслідками такого рішення може стати непередбачувана ситуація в громаді, рівень захворювання, який вийде з-під контролю лікарів. Чи готові усі ми до такого розвитку подій?

Шановні батьки! Ми розуміємо, наскільки складно навчатися дистанційно дітям, особливо молодшого шкільного віку. Ми розуміємо ті проблеми, які ви змушені вирішувати і з комп’ютерною технікою,  і з виконанням завдань, і з безпекою дитини вдома. Ми зробимо усе можливе, щоб надолужити втрачені знання, коли повернемося до звичайного навчання. Однак жодні знання не будуть варті втраченого здоров’я, а тим більше життя.

Робота закладів освіти є одним із найпотужніших факторів, що сприяють циркуляції вірусу, адже до цього ланцюжка крім понад 4 тисяч дітей та 1 тисячі співробітників закладів входять члени родин, кількість яких важко обчислити, а відтак передбачити, хто стане джерелом поширення інфекції.

Шановні мами і тата! Переконливо просимо вас з розумінням поставитися до тимчасових обмежень. Неухильне дотримання протиепідемічних вимог, встановлених державою, дасть нам можливість якнайшвидше повернутися до звичайного навчання. З нетерпінням очікуємо зустрічі з дітьми в школі.