ЩО ТАКЕ ПРАВА ЛЮДИНИ ТА ЯК ЗАПОБІГТИ ПСИХОЛОГІЧНОМУ НАСИЛЬСТВУ ЩОДО ДИТИНИ?

На ці та інші питання шукали відповіді учасники правової зустрічі, що відбулася в Чугуєві 19 березня.
На базі Молодіжного хабу «CITY» зібралися члени та членкині Чугуївського учнівського парламенту. До них завітав комунікатор Чугуївського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, модератор кіноклубу медіапросвіти Docudays UA «ДУМАй!» Юрій Чумак.
Під час інтерактивної бесіди було розглянуто, що таке права людини, які права та свободи є в громадян України, яка роль держави в забезпеченні цих прав та що робити в разі, якщо права порушуються.
Правник розповів про Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA та запропонував для перегляду стрічку «Лізо, ходи додому!» (режисерка Оксана Бурая – Литва, Естонія) з репертуару кіноклубів Docudays UA.
Життя маленької Лізи похмуре й жорстоке, вона вимушена переживати нескінченні п’яні вечірки матері та її численних гостей. Утім, у дівчинки настільки багата уява, що вона примудряється шукати прихистку в природи, де в неї свій світ – там панують ігри, музика й магія…
Хоча фізично її ніби ніхто не ображає, але Ліза неодноразово опиняється у ситуаціях психологічного насильства. Про це говорили учасники заходу в ході обговорення фільму.
Модератор запропонував юнакам та дівчатам під час вправи «Займи позицію» кілька ситуацій, в яких учасникам потрібно було визначитися, чи є це домашнім насильством, чи ні. І представники та представниці Чугуївського учнівського парламенту добре впоралися з завданням, надавши аргументовану ідентифікацію випадкам психологічного насильства щодо дітей.
Юрій Чумак зазначив, що зустріч була приурочена до дати 18 березня, яка закарбована в «Календарі прав людини» Ради Європи як перші парламентські вибори із загальним виборчим правом на Європейському континенті (відбулися у Фінляндії в 1907 році). Ця подія стала черговою віхою у відстоюванні прав жінок в усьому світі.
Жінки, діти та чоловіки мають право жити у безпечному просторі. А тому домашньому насильству не має бути місця в Україні!
І у випадках, коли відбувається таке порушення, необхідно звертатися до поліції й центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. Також жертви домашнього насильства мають право не тільки на первинну (правові консультації), але й на вторинну (адвокатська поміч та складання процесуальних документів) безоплатну правову допомогу.
Тому наостанок Юрій Чумак презентував пам’ятки «Твої права – твій надійний захист», підготовлені Координаційним центром з надання правової допомоги, на яких зазначено Єдиний контакт-центр державної системи #БПД: .
Як зауважила куратор учнівського парламенту, директорка Чугуївського міського будинку дитячої та юнацької творчості Вікторія Мірошникова, цікавим був «розгорнутий» формат заходу, що передбачав перегляд та обговорення документального фільму, а також «програвання» чутливої теми під час вправи «Займи позицію». Учасники згадали про види домашнього насильства, задумалися про відносини в сім’ях, було цікаво чути їхні думки. Напевно, що діти пішли з зустрічі не «пустими». Захід був вартим того, щоб відбутися!
P.S. Захід пройшов у рамках ініціативи «DOCU ДІЄ проти психологічного насильства щодо дитини», яка впроваджується кіноклубом медіапросвіти Docudays UA «ДУМАй!» у партнерстві з Чугуївським місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги.