Батькам дошкільнят: внесено зміни до Положення про заклад дошкільної освіти. Що змінилося?

10 лютого набрали чинності зміни до  Положення про заклад дошкільної освіти, яке несе в собі ряд змін для усіх учасників освітнього процесу. На що слід звернути увагу?

По-перше, Положення дає чіткі відповіді на запитання, які виникали при зарахуванні дітей до дитячого садка.

З 10.02.2021 року при зарахуванні дитини крім заяви батьків, копії свідоцтва про народження та довідки про стан здоров’я дитини, необхідна  медична довідка, видана відповідно до статті 15 Закону України “Про захист населення від інфекційних хвороб”. Відповідно до вимог цього Закону дітям, які не отримали профілактичних щеплень згідно з календарем щеплень, відвідування дитячих закладів не дозволяється.

Положення про заклад дошкільної освіти визначає право окремих категорій дітей на  першочергове зарахування до дитячого садка.  Згідно з документом це  діти, які:

– проживають на території обслуговування закладу дошкільної  освіти (наказ Управління освіти щодо закріплення територій обслуговування можна знайти на сайті кожного закладу освіти);

– є рідними братами та/або сестрами дітей, які вже здобувають дошкільну освіту в закладі;

– є дітьми працівників цього закладу дошкільної освіти;

– належать до категорії дітей з особливими освітніми потребами;

–  належать до категорії дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, які влаштовані під опіку, у прийомну сім’ю, дитячий будинок сімейного типу, патронатну сім’ю;

–  перебувають у складних життєвих обставинах та на обліку в службах у справах дітей;

–  діти з числа внутрішньо переміщених осіб чи діти, що мають статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів;

–  мають право на першочергове зарахування до закладів освіти відповідно до інших нормативно-правових актів (діти військовослужбовців, працівників прокуратури, СБУ).

Чи має право адміністрація закладу освіти відрахувати дитину з дитячого садка? Так, може. Перелічуються підстави, за якими може відрахування дитини із закладу. Їх декілька, проте слід звернути увагу на такі:

–  у разі досягнення вихованцем станом на 1 вересня повних семи років (для дітей з особливими освітніми потребами – повних восьми років), що передбачає його відрахування до 31 серпня поточного року;

–  у разі невідвідування дитиною закладу дошкільної освіти протягом двох місяців підряд упродовж навчального року без поважних причин.

У разі прийняття такого рішення батьків повідомлять письмово про відрахування дитини не менш як за 10 календарних днів до такого відрахування.

Відповідно до Положення місце у закладі дошкільної освіти зберігається  за дитиною:

– у разі хвороби дитини, санаторного лікування, реабілітації;

– у разі карантину в закладі дошкільної освіти;

– на час відпустки одного з батьків або іншого законного представника дитини;

– за вихованцем старшого дошкільного віку, який на початок літнього періоду зарахований до закладу загальної середньої освіти, до кінця літнього періоду (тобто до 31 серпня).

Як бачимо, чинне Положення унормовує ряд питань, які у минулому потребували додаткової уваги.

З повним текстом до  Положення про заклад дошкільної освіти можна ознайомитися за посиланням https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/86-2021-%D0%BF#Text