КРИШТАЛЬ МИКОЛА ІВАНОВИЧ – ПЕДАГОГ З ВЕЛИКОЇ ЛІТЕРИ

Чугуїв – місто легендарних особистостей

КРИШТАЛЬ МИКОЛА ІВАНОВИЧ – ПЕДАГОГ З ВЕЛИКОЇ ЛІТЕРИ

Людина – найбільша коштовність на землі, і те, чи стане вона носієм і творцем краси, залежить від того, чи зустріне вона на своєму життєвому шляху справжнього вчителя, бо людина починається з матері, а вчителем вона продовжується. У кожної дитини повинен бути приклад для наслідування – особистість, яка впливає на формування характеру, виховання почуттів, життєвий вибір. І добре, якщо така людина своєчасно з’явилася на життєвому шляху майбутнього громадянина нашого суспільства.

Такою людиною для багатьох наших містян був і залишиться Микола Іванович Кришталь. Більше ніж піввіку свого життя він віддав нашому місту і освітянській справі. Почесний громадянин міста, депутат, директор, учитель, наставник, друг – людина, що все своє життя присвятила школі, дітям.

Микола Іванович Кришталь народився 21 серпня 1935 року на хуторі Шарковщина Хорольського району Полтавської області у простій селянській родині. Про свою малу батьківщину  Микола Іванович завжди говорив з великою любов’ю і теплом. У школу пішов тільки у 1945 році. Прийшлося вчитися й допомагати матері, щоб вижити у важкі часи.

У 1952 році, закінчивши 7 класів, М.І.Кришталь вступив до Харківського технікуму фізичної культури. Перші ж роки навчання показали непересічність студента з глибинки. Вже в 1954 році Кришталя включають до складу збірної України з гімнастики. Він бере участь у параді Спартакіади народів СРСР у Москві. У 1955 році, після закінчення технікуму, Микола Іванович отримує звання майстра спорту з гімнастики, гандболу, волейболу. У вересні 1955 року був призваний на строкову службу в армію, де в спортроті професійно займався спортом (гімнастикою), досягаючи високих результатів, удосконалюючи свою спортивну майстерність. Трирічна служба в армії принесла йому багаторазові звання чемпіона України з багатьох видів спорту. За роки служби М.І. Кришталь зарекомендував себе відповідальним, дисциплінованим бійцем, який не отримав жодного стягнення.

У 1958 році, після закінчення служби, М.І.Кришталь вступив до Харківського педагогічного інституту імені Г.С.Сковороди. Він розумів, що, крім успіхів у спорті, для подальшого життя, необхідна вища освіта. Педагогічну практику Кришталь проходив у середній школі №1 міста Чугуєва, де директором тоді був Солодовник О. М.

Здобувши вищу освіту, в 1962 році Микола Іванович починає свій трудовий шлях в середній школі №1. Тут, за його словами, він навчився працювати, отримав свій перший досвід. Учні обожнювали свого наставника, у всьому наслідували його, а він буквально «заразив» їх новим видом спорту – гандболом. У короткі терміни збірні команди юнаків та дівчат першої школи стали призерами змагань у Харківській області. 15 учнів входили до збірної команди області, понад 30 членів команди у цьому виді спорту отримали всесоюзний спортивний розряд. Уже в 1964 році шкільна команда лідирувала у всіх змаганнях району, міста, області. Команда Кришталя неодноразово перемагала в першості України. Захопленість хлопців, майстерність тренера, залізна дисципліна – ось запорука успіху команди.

Двадцять років віддав першій школі Микола Іванович. «Перша школа навчила мене працювати, – через роки згадував він. – Ми домагалися досконалості у всіх видах спорту. Спасибі моїм учням і колегам. Це був чудовий час».

Другий серйозний етап життя М.І.Кришталя почався у 1982 році. Він був призначений директором Чугуївської восьмирічної школи № 6.  Здавалося б улюблена робота, авторитет, усталений сімейний побут, та й вік вже не студентський, але, зайнявши пост директора школи, Микола Іванович заочно вступає до педагогічного інституту і отримує другу вищу освіту.

В 1983 році в сім’ю Кришталів прийшла біда. Старший син Ігор, молодий лейтенант, військовий лікар, загинув при виконанні службового обов’язку у Демократичній Республіці Афганістан. Неможливо було Миколі Івановичу і його дружині Надії Федорівні змиритися з цим горем. Нестерпний  біль оселився у їхніх серцях назавжди. З того часу Афганістан – особлива сторінка в їхньому житті.

Микола Іванович, втративши сина, не озлобився, не зламався. Любов до людей, професії, відданість спорту дали можливість жити і працювати далі.

Весь досвід і всю свою душу вклав Микола Іванович у рідну шосту школу, яка стала його дітищем. Недарма її називають в народі Кришталевою. Саме йому належить ідея будівництва нової школи. Завдяки його енергії, за підтримки місцевої влади, замість двох старовинних будівель з низенькими віконцями, через 12 років з’явилася прекрасна триповерхова будівля нової школи.

У 1993 році, завдяки далекоглядності і завзятості Миколи Івановича, школа отримала статус загальноосвітньої школи I-III ступенів. А в 1994 році нова будівля була зведена: велика, світла, з двома спортивними залами, актовим залом, їдальнею, медичним кабінетом, комп’ютерним класом, теплицею. Нова школа прийняла своїх учнів. Це була радість для всіх жителів містечка!

Різноманітні творчі гуртки, спортивні секції, конкурси та заходи – ось звичайне життя школи, за якою стоїть колектив вчителів під керівництвом директора. Сам Микола Іванович завжди в центрі подій. Він активний учасник громадського життя міста: співпрацює з ветеранськими організаціями, підтримує зв’язок з воїнами-афганцями, розвиває спортивні традиції міста. Багато років наполегливої праці. Й знову успіх! Його вихованці серед перших у місті та області. Закінчивши школу, вони не розлучалися зі своїм наставником, продовжували тренуватися у нього і просто приходили спілкуватися, тому що ніхто так не радів успіхам своїх учнів, як Микола Іванович.

Колеги згадують: «Микола Іванович – людина незвичайної душі. Двері в його кабінет завжди були відкриті. Для кожного він знаходив добре слово. Прекрасний вчитель, мудрий наставник».

У 2002 році М.І.Кришталь був обраний депутатом міської ради. У цьому ж році він отримав звання «Людина року» в номінації «Педагог». А в 2010 році – звання Почесного громадянина міста Чугуєва: за видатні заслуги і багаторічну плідну працю у галузі освіти, вагомий особливий внесок у справу навчання й виховання підростаючого покоління міста Чугуєва.

Микола Іванович був мудрим наставником не тільки для учнів, а й для своїх колег.  «Мене завжди вражала чесність і відкритість Миколи Івановича, його прагнення не вказати, а підказати. З ним можна було говорити про все. Він завжди бачив у співрозмовнику особистість і ніколи не ставив себе вище інших», – так говорить про колегу і наставника Юлія Павлівна Єрошенко, наступник Миколи Івановича на посаді директора шостої школи.

М.І.Кришталь багато років завжди був поруч зі своїми вчителями та учнями. Відмінник освіти, Ветеран праці, Почесний громадянин міста, учитель, наставник, тренер, друг, світла  мудра людина, що залишила після себе добрі справи і світлу пам’ять у серцях своїх вихованців і колег.

Пам’ять про таку людину, як Микола Іванович, повинна залишитися в історії міста, бо тільки такі люди – його честь і слава.

За матеріалами краєзнавчої роботи «Кришталь Микола Іванович – Педагог з великої літери» (пошукова група Чугуївського НВК №6,  керівник Мазенкова Т.В.)