Проходження профілактичного та поглибленого медичного огляду для учнів закладів загальної середньої освіти

Періодичні обов’язкові медичні профілактичні огляди учнів загальноосвітніх навчальних закладів проводяться згідно з діючим наказом МОЗ України №682 від 16.08.2010 року. Відповідно до цього наказу поглиблений медичний огляд повинні проходити діти 6-ти років перед вступом до навчального закладу, з обов’язковим відвідуванням таких лікарів-спеціалістів: дитячі ортопед-травматолог, офтальмолог, стоматолог, інші спеціалісти за показаннями (якщо дитина знаходиться на диспансерному обліку у вузького спеціаліста). Крім того, проводяться лабораторні дослідження: клінічний аналіз крові та сечі, аналіз калу на яйця глистів.
Діти 11-ти років повинні оглядатися лікарями-спеціалістами: дитячі стоматолог, ортопед-травматолог, офтальмолог, інші спеціалісти за показаннями (якщо дитина знаходиться на диспансерному обліку у вузького спеціаліста).
Діти 15-ти років вперше проходять флюорографічне дослідження легень.
Діти 14-ти та 16-ти років повинні оглядатися лікарями-спеціалістами: дитячі стоматолог, ортопед-травматолог, гінеколог (за показаннями), інші спеціалісти за показаннями (якщо дитина знаходиться на диспансерному обліку у вузького спеціаліста).
Усі інші діти поглиблений медичний огляд не проходять. Обстеження вузькими спеціалістами – за бажанням.
Медичний огляд необхідно розпочинати з відвідування сімейного лікаря, для того щоб узяти електронні направлення до відповідних вузьких спеціалістів та направлення на лабораторні дослідження. Без електронних направлень лікарі-спеціалісти здійснювати прийом не будуть.
Після огляду вузькими спеціалістами та здачі лабораторних аналізів, дитина повинна отримати заключення сімейного лікаря, а саме форму №086-1/0. Дітям 7, 8, 9, 10, 12, 13, 15 років вищезазначена форма видається сімейним лікарем без медичного огляду на підставі попередніх записів в амбулаторній карті.
Лише за умов пройденого медичного огляду та наявності усіх необхідних щеплень і реакції Манту – дитина допускається до відвідування загальноосвітнього навчального закладу.
Окрім того, у всіх лабораторіях міського центру первинної медико-санітарної допомоги щосереди з 8.00 до 14.00 проводяться профілактичні щеплення дитячому населенню від вакцинокерованих інфекцій, а також проба Манту.