Новий формат роботи

Зважаючи на важливість дотримання карантинних заходів, колектив Чугуївської ЗОШ №1 перейшов на новий формат роботи. Відтепер педагоги працюють онлайн у режимі відеозв’язку за допомогою програми Zoom. Саме так проходять у школі наради, батьківські збори, класні години, у такому ж форматі відбулося засідання атестаційної комісії.
Карантин триватиме до 24 квітня. Це означає, що ще місяць школярі не відвідуватимуть школу. Навчати дітей та оцінювати їхні результати вчителям доведеться вже в нових реаліях онлайн-освіти. Звичайно, перед колективом школи постало питання: як це організувати? Для дистанційного навчання потрібно розробляти зовсім інші завдання на противагу простим тестам, тобто має бути не звична перевірка знань на відтворення, а дослідницькі та проблемні завдання, командна робота тощо. Візьмімо приклад з хімії за 7 клас – «Розчини». Уявіть, що у вчителя три сьомих класи, в яких по тридцять учнів. Якщо він використає прості тести, то є великий ризик недобросовісного виконання роботи. Тому вчитель пропонує творче завдання, а не на відтворення. Наприклад, зробити свій «топ розчинів» за популярністю в побуті, за різними ознаками й написати, сфотографувати, намалювати відповідь. А далі ці відповіді дати для загального огляду на платформі Classroom. Дитина підписує роботу своїм іменем або ж ніком. Це все працює: ті, хто не бачать роботи на дошці, хочуть взяти участь наступного разу. Старанні ж учні бачать, що їхня праця оцінена й помітна, – для них це дуже важливо. Учні об’єднуються в групи в програмі Zoom і роблять спільні проекти.
З батьками працюємо так само. Вони всі є у Viber-групах. Складаються всі роботи, пишеться щось на кшталт «дуже дякуємо всім, хто підтримує дітей, дивіться, як у нас добре вийшло», і публікується у Viber без прізвищ, без імен. Батьки зазвичай запитують дітей, чи працювали вони над цим проектом.
Звичайно, не все так просто, існують певні труднощі, але ми дуже-дуже стараємось, долаємо їх усі разом – учителі, учні, батьки. Ми – разом, і це головне! Тепер, як ніколи, видно, який у нас професійний, висококваліфікований, дружний, згуртований колектив учителів, які відповідальні, розуміючі та доброзичливі батьки, які креативні, розумні, кмітливі, у деяких речах дуже мудрі учні. Ми всі разом вчимося не тільки працювати в новому форматі, а й чомусь набагато більшому.