поради ПСИХОЛОГА: Як не піддаватися паніці?

Сьогодні мозок більшості з нас налаштований на інформацію «а що там з коронавірусом?». Ми регулярно моніторимо новини, відстежуємо статистику, обмінюємося думками в соціальних мережах. Через пандемію коронавірусу багатьох людей охоплює паніка та страх заразитися COVID-19. Як вгамувати відчуття нестримної тривоги?
📌Фільтруйте джерела інформації
Читайте новини лише на перевірених ресурсах, яким можна довіряти. Менше коментуйте та поширюйте інформацію про коронавірус. Чим більше втягуєтеся в розмови, що нагнітають ситуацію, тим страшнішу картину змальовує мозок.
📌Дбайте про профілактику «на автопілоті»
Визначилися, що робити? Профілактика тривоги — «поставити це на автопілот». Можна написати нагадування на стікерах у ванній, заздалегідь покласти до сумки серветки, дезінфектор тощо. Якщо ви не створите для себе і рідних простого алгоритму, тоді щоразу, коли згадуватимете, відчуватимете непевність, тривогу, бажання ще щось проконтролювати. Це заважатиме заспокоїтися. А ви ж не хочете заробити, приміром, невроз настирливого миття рук? Ті, хто на нього страждає, здатні терти руки по півгодини до ран. Гігієна нині дуже важлива, але не перестарайтеся, будь ласка!
📌Практикуйте діджиталдетокс
Краще витратьте час, який проводите в інтернеті, на спілкування з рідними, вивчення іноземної мови, читання. Врешті, навчіться готувати нову страву. Це допоможе вашій психіці відпочити й «очиститися» та дасть змогу більш спокійно й раціонально опрацьовувати інформацію.
📌Відновіть сили
У часи хронічного стресу важливо відновлювати психологічні сили, накопичувати ресурси. Допомагає улюблена музика та міцний сон. Добре б спати 7–8 годин на добу, а ще мати темні гардини або надягати маску для сну, щоб за цей час глибоко відпочити. Гормон мелатонін, який допомагає впоратися зі стресом, виробляється лише в повній темряві.
А ще шукайте власні способи відновитися. Приміром, інтровертам для цього варто побути на самоті, а екстравертам — отримати підтримку друзів, поділитися почуттями.
📌Записуйте те, що хвилює
Це допоможе перенести тривогу в іншу площину (на папір) та трохи заспокоїтися. Окрім того, хвилювання шкодить сну. А, як відомо, недосипання послаблює імунітет та робить вас більш вразливими до хвороб.
📌Вирушайте на природу
По-перше, підхопити коронавірус на свіжому повітрі майже неможливо. По-друге, спостерігання за природою — така собі вітамінка для душі. Тож пікнік, поїздка на дачу, прогулянка лісом — те, що нині треба.