«Джура» – школа юних патріотів

3 травня у Чугуєві пройшов перший етап Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура»). Метою гри є військово-спортивне і національно-патріотичне виховання української молоді на основі традицій українського козацтва.

Участь у змаганнях, що проходили на базі Клугино-Башкирівської ЗОШ та в/ч А-0501, взяли 7 загальноосвітніх закладів міста. Після коротких привітальних слів та побажань гідного суперництва і успіхів, з якими до учасників гри звернулися Герой України капітан Василь Божок, заступник міського голови Тетяна Вінник, начальник управління освіти Марина Проценко, та безпосередньо привітань команд (роїв) розпочалися комплексні ігри військово-спортивного, культурно-інтелектуального та патріотичного спрямування.

Старшокласників чекали випробування спортивно-силового характеру, з військової підготовки, на ерудованість. Учні змагалися у знаннях з історії козацтва та українського війська, Статуту Збройних сил України (конкурс «Відун»), у стройовій підготовці («Впоряд»), подоланні військово-спортивної смуги перешкод, з силового перетягування линви (канату), стрільби, розбиранні/збиранні автомата, проходженні туристської смуги перешкод, наданні першої медичної допомоги («Рятівник») та у конкурсі «Ватра» (творчо-мистецький звіт рою).

Усі етапи гри були надзвичайно цікавими та насиченими. Емоції й напруга вирували не тільки у самих джур, а й у їхніх наставників, друзів-вболівальників. Вправність, справжній солдатський вишкіл, витривалість, високу фізичну підготовку, побратимство, силу духу та жагу до перемоги, а також творчі таланти демонстрували усі без винятку учасники змагань.

Неабияку зацікавленість у юнаків та дівчат викликало знайомство з військовою технікою, яка є на озброєнні 92-ї бригади: бойові машини вони могли не тільки оглянути й вивчити зсередини, а й приміряти на себе ролі водіїв-механіків, навідників. Своєрідний майстер-клас з евакуації поранених та у наданні медичної допомоги отримали учні від військового медика. Глибоко зворушливими моментами гри стали екскурсії до Кімнати бойових традицій та Меморіальної кімнати, де старшокласники доторкнулися до живої історії – війни на сході держави, побачили артефакти з зони бойових дій, почули розповідь про участь 92-ї ОМБр у захисті суверенітету та територіальної цілісності України, вшанували пам’ять загиблих бійців.

А які ж військово-спортивні змагання без солдатської каші!? Звичайно ж, була й польова військова кухня з смачним кулешем та солодким чаєм, що додали дітворі як фізичних сил, так й гарного настрою!

За підсумками змагань кращими з кращих стали учні Клугино-Башкирівської ЗОШ – рій імені Якова Острянина. До речі, джури саме цієї школи утримують першість вже декілька років поспіль, а цьогоріч командиром рою була Валерія Ковбаса, батько якої – майор Олег Ковбаса – героїчно загинув, виконуючи військовий обов’язок у зоні АТО. Гідна пам’ять дітей про гідного воїна-захисника!

Друге місце посіла команда НВК № 6, третє – команда ЗОШ № 2. Вітаємо переможців змагань!

Залишається додати, що гра видалася змістовною та цікавою завдяки тісній співпраці освітян міста та військовослужбовців 92-ї ОМБр, які разом забезпечили проходження всіх етапів змагань та їх суддівство (головний суддя – начальник Центру допризовної підготовки Валентин Сердюк). Також щирих слів подяки заслуговують колектив Клугино-Башкирівської школи, що радо зустрічав учасників гри, методист управління освіти Галина Нестеренко, що опікувалася організаційними питаннями, голова Чугуївської міської спілки ветеранів АТО/ООС Федір Шевченко, який завжди бере активну участь у патріотичних заходах та надає допомогу у їх проведенні.

Впевнено можна сказати, що «Джура» – це школа любові до рідної землі, її історії, школа виховання здорового молодого покоління майбутніх захисників України.