Ресурсний клас у НВК № 6 готовий до зустрічі дітей, що потребують особливої підтримки

10  серпня 2017 року відбулось урочисте відкриття ресурсного інклюзивного  класу Чугуївського НВК  №6 для дітей з особливими потребами, який створено у  результаті співпраці Чугуївської міської ради, відділу освіти та ГО “Харківський інститут соціальних досліджень” у рамках  проекту Європейського Союзу «Посилення ролі місцевих громад у прийнятті рішень щодо надання соціальних послуг». До Дня міста клас був доукомплектований спеціалізованими пристроями, іграшками, обладнанням, і вже з 1 вересня допомагатиме дітям з особливими освітніми потребами адаптуватися  до навчання в школі.

Ресурсний  клас – важлива складова модель інклюзії, в якій створені комфортні  умови для учнів з особливими освітніми потребами. В основі проекту закладено принцип безбар’єрного середовища – такого інклюзивного простору, в якому кожен з учасників успішний у своїй сфері. Ресурсний клас, один з перших в Україні, є спеціально обладнаною кімнатою для дітей з особливими освітніми потребами, де вони під керівництвом профільного педагога отримають психолого-педагогічну та корекційну допомогу з корекції розвитку і мови, соціально-побутового орієнтування, лікувальної фізкультури і ритміки. Тут же обладнані зони для сенсорного розвантаження, де діти зможуть відпочити  від сенсорних подразників, отримати додаткову стимуляцію для подальшої діяльності.

Під час  церемонії відкриття ресурсного класу міський голова Галина Мінаєва зазначила, що його поява в 6-й школі є наступним кроком міської влади на шляху розвитку інклюзивної освіти до  реалізації нещодавно розробленої в Чугуєві стратегії розвитку системи надання соціальних послуг. А менеджер проекту, представник ГО “Харківський інститут соціальних досліджень” Андрей  Черноусов, висловив бажання щодо подальшої співпраці з громадою нашого міста.

Від того, чи будуть наші школи доступні для кожної дитини, буде залежати і те, скільки людей з інвалідністю в майбутньому зможуть повноцінно жити й  працювати, бути соціально активними та корисними громаді.