Нова форма роботи ПМПК – виїзні візити в домашніх умовах

Одним із напрямків діяльності психолого-медико-педагогічної консультації є виявлення, психолого-педагогічне обстеження, оцінка труднощів та потенційних можливостей розвитку дітей з особливими освітніми потребами.

Досвід роботи показує, що при наявності у дитини множинних і виражених порушень розвитку його транспортування до ПМПК буває сильно утруднене або неможливе. У цих випадках індивідуальна робота спеціалістів з дитиною та батьками може здійснюватися в домашніх умовах.

У 2016-2017н.р. консультантами ПМПК ведеться індивідуальна консультативна діяльність з батьками та кореційна робота з такими дітьми як у навчальному закладі, так за потребою й вдома.

З січня 2017 року консультанти ПМПК відділу освіти вводять в практику регулярні виходи для проведення психолого – педагогічного вивчення дитини і консультування найближчого оточення в домашніх умовах. Тривалість роботи з дитиною і консультування на дому визначається відповідно до цілей індивідуального супроводу дитини.

25 січня 2017 року консультанти ПМПК здійснили перший вихід з метою оцінки динаміки психічного розвитку та психологічного стану дитини з особливими освітніми потребами, яка навчається за індивідуальним планом дома. Під час діагностичного візиту також вивчалась організація домашнього середовища, потреби сім’ї в додаткових консультативних або інформаційних ресурсах. Батькам надані рекомендації щодо особливостей, проблем і можливостей дитини, підтримки позитивного стилю взаємодії батьків з дитиною.

Подібні візити-обстеження дітей в домашніх умовах консультантами ПМПК стануть регулярними і індивідуальним супроводом будуть охоплені учні навчальних закладів, які мають тяжкі порушення психофізичного розвитку та навчаються вдома.

IMG_20170125_135624