22 січня – День Соборності (день Злуки)

Українська мрія – єдність, свобода і незалежність.

На початку 1918-го у запалі революційних змін була створена Українська Народна Республіка, відома як УНР. Більш того, на тих територіях, які входили до складу колись потужної Австро-Угорської імперії, була утворена ЗУНР – Західноукраїнська Народна Республіка. Вже до кінця року, в грудні 1918-го, у Фастові, лідерам цих двох держав вдалося підписати своєрідний поєднувальний договір. Цей договір увійшов в нашу сучасну історію як «Акт злуки», і 22-го січня 1919-го року він був публічно оприлюднений в Київській столиці на знаменитій Софійській площі.

Вже буквально через кілька місяців більшовики увійшли в Київ, Закарпаття окупувала Чехословаччина, а Східну Галичину – поляки.

Акт злуки тоді так і залишився лише декларацією, але народ ніколи не втрачав надію. 22-е січня 1990-го року. Мільйони українців вишикувалися в справжню живий ланцюг, що розтягся від Києва до Львова. Вони відзначали День Соборності, день своєї української єдності та свободи.

21-го січня 1999-го року, відповідно до Указу Президента України № 42/99, День Соборності був закріплений на законодавчому рівні суверенної держави. Потім, 30-го грудня 2011-го року, відповідно до Указу Президента України № 1209/2011 під назвою «Про відзначення в Україні деяких пам’ятних дат і професійних свят», День Свободи, який раніше відзначався 22-го листопада, був об’єднаний з Днем Соборності, і свято набуло своєї нової назви – «День Соборності та Свободи України».

Після подій 2013-го – 2014-го років, відповідно до Указу Президента України   № 871 / 2014 від 13-го листопада 2014-го року, святу повернули колишню назву: «Відзначати щорічно 22 січня – у день проголошення в 1919 році Акта злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки – День Соборності України».

Відділ освіти Чугуївської міської ради вітає усіх громадян України з цим святом!