Навчання дітей з особливими освітніми потребами:  ділимося досвідом та готуємося до широкого упровадження

30 травня 2017 року  у м. Чугуєві пройшов  науково-практичний семінар для керівників місцевих органів управління освітою «Організація навчання дітей із особливими освітніми потребами у спеціальних та інклюзивних класах загальноосвітніх навчальних закладів», організатором якого виступили Департамент науки і освіти Харківської облдержадміністрації, КВНЗ «Харківська академія неперервної освіти» та місцева влада  м. Чугуєва.

До нашого міста завітали начальники відділів/управлінь освіти усіх районів та міст обласного підпорядкування Харківської області, а також чотирьох новостворених громад.  З привітальним словом до гостей звернулася міський голова Г.М. Мінаєва, яка підкреслила, що  вирішення проблем дітей, які потребують особливих освітніх умов,  вже давно є пріоритетними для  місцевої громади, а О.О. Байназарова, заступник начальника Департаменту науки і освіти ХОДА, наголосила на надзвичайній важливості та всебічній підтримці створення інклюзивного середовища в освіті Харківщини.

У ході семінару були розглянуті новації щодо запровадження інклюзивної освіти в Україні, нормативно-правові аспекти забезпечення організації навчання дітей з особливими освітніми потребами, тонкощі методичного супроводу навчання особливих  дітей в інклюзивних класах та роль психолого-медико-педагогічної консультації в запровадженні інклюзивної освіти.

Місто Чугуїв є одним з піонерів інклюзивної освіти в Харківській області, і саме тому було обране місцем проведення семінару з такою важливою для сьогодення тематикою. Своїм досвідом роботи зі створення умов навчання дітей з особливими освітніми потребами з  начальниками управлінь освіти області поділилися начальник відділу освіти Чугуївської міської ради М.В. Проценко та завідувач психолого-медико-педагогічної консультації М.О. Оринко.

Після блоку теоретичних питань учасники семінару мали нагоду побачити роботу освітян Чугуєва з упровадження  інклюзивної освіти на практиці. Гості відвідали інклюзивні групи у Чугуївському ДНЗ № 12 і Центр раннього втручання при ньому,  а також ознайомилися з  умовами для навчання і виховання дітей з особливими освітніми потребами в Чугуївському НВК № 6 та завітали до новоствореного в закладі ресурсного інклюзивного класу.

Інклюзивний ресурсний клас (ще один подібний класі буде створений у ЗОШ № 8)  відкритий завдяки перемозі м. Чугуєва в обласному конкурсі міні-проектів розвитку територіальних громад «Разом в майбутнє» та участі в проекті Європейського Союзу «Посилення ролі місцевих громад у прийнятті рішень щодо надання соціальних послуг», за фінансової підтримки органів місцевого самоврядування.

Більше фото семінару – в фотогалереї відділу освіти (додаватимуться)