Карантин чи навчання?

Протягом кількох останніх тижнів з усіх куточків України надходять повідомлення про швидке поширення захворювання на грип та ГРВІ серед населення та запровадження обмежувальних заходів (карантину) у школах та дитячих садках. Все частіше серед батьків виникають запитання, чому на уроках пів класу, а карантин не оголошують?
Підставою для прийняття рішення про тимчасове призупинення освітнього процесу є відсутність з причини захворювання на ГРВІ та грип не менше 20 % учнів школи, класу, групи. Про це йдеться в Державних санітарних правилах і нормах утримання загальноосвітніх навчальних закладів. При цьому не враховуються такі захворювання як бронхіт, трахеїт, ларингіт тощо, а також застуда.
Захворюваність учнів ретельно відстежує медичний працівник закладу освіти. Про причини відсутності дитини школу інформують батьки. Якщо дитина погано почувається і залишилась вдома, досить простого пояснення і необов’язково приносити довідку від лікаря.
Проте для прийняття рішення щодо карантину замало «діагнозу», встановленого батьками. Якщо немає звернень до лікарів – немає об’єктивної картини стану захворюваності, а відтак – неможливе призупинення навчальних занять.
Станом на 14 лютого в Чугуєві призупинено освітній процес в одній школі, де протягом тижня рівень захворюваності на ГРВІ з 12% сягнув майже 25%. В решті закладів рівень захворюваності на ГРВІ коливається від 0,64 % до 13 %, проте стрімкий ріст не спостерігається.
Шановні мами і тата! Якщо ваша дитина захворіла, не гайте часу, зверніться до свого сімейного лікаря, який призначить своєчасне правильне лікування, а також зробить все можливе для уникнення ускладнень. Підтверджений лікувальними закладами стан захворюваності серед учнів та вихованців буде підставою для призупинення навчальних занять в школі.
А щоб уберегти себе і родину від ГРВІ, радимо скористатися такими порадами:
1. часто мийте руки або обробляйте дезінфікуючими засобами;
2. частіше провітрюйте приміщення;
3. під час кашлю та чхання прикривайте рот і ніс паперовою хустинкою
4. уникайте тісного контакту з усіма, хто має гарячку та кашель;
5. якщо маєте підвищену температуру тіла, кашель й утруднене дихання, залишайтеся вдома і якнайшвидше зверніться до лікаря.
Більше інформації на сайті МОЗ України