У ВР зареєстрували проект закону про мобінг на роботі

У Верховній Раді України зареєстровано проект закону щодо протидії мобінгу, яким передбачається відповідальність за цькування на роботі.

Метою законопроекту є захист учасників трудових відносин від різних форм мобінгу і встановлення адміністративної відповідальності за такі дії.

Зокрема, законопроектом пропонується визначити мобінг як діяння учасників трудових відносин, які полягають у психологічному, фізичному, економічному насильстві, у т. ч. із застосуванням засобів електронних комунікацій, що вчиняються стосовно працівника з метою приниження людської гідності, створення стосовно нього напруженої, ворожої, образливої атмосфери та примушування учасника трудових відносин до зміни місця роботи.

Законопроектом також передбачено встановлення адміністративної відповідальності за мобінг, шляхом внесення відповідних змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Автори законопроекту пропонують встановити за цькування на роботі накладення штрафу від 850 до 1700 гривень або громадські роботи на строк від 20 до 40 годин.

Такі діяння, вчинені групою осіб або повторно протягом року після накладення адміністративного стягнення тягне за собою накладення штрафу від 1700 до 3400 гривень або громадські роботи на строк від 40 до 60 годин.

Неповідомлення власником або уповноваженим ним органом підприємства, установи, організації уповноваженим підрозділам органів Національної поліції України про випадки мобінгу тягне за собою накладення штрафу від 850 до 1700 гривень або виправні роботи на строк до одного місяця з відрахуванням до двадцяти процентів заробітку.

Окрім цього, законопроект передбачає внесення змін до антидискримінаційного та трудового законодавства у частині врегулювання питання протидії мобінгу.

Джерело: https://osvita.ua/news/