Відмовитися не можна вакцинувати…

Де ставити кому?
Темою номер один на нараді, учасниками якої стали фахівці служби охорони здоров’я міськвиконкому, керівники Чугуївського міського центру первинної медико-санітарної допомоги, Управління освіти стало питання вакцинації дітей, які відвідують навчальні заклади Чугуєва. Чи можуть не вакциновані діти ходити до дитсадків та шкіл? І що робити якщо батьки виступають проти вакцинації?
Протягом декількох останніх років в нашій державі були зафіксовані спалахи таких небезпечних захворювань, як поліомієліт, кір, гепатит, правець та дифтерія. На думку лікарів саме тенденція проти щеплень, яку ввели батьки, що не довіряють сучасній медицині, а також дотримуються певних переконань і вірувань, призвела до стрімкого розповсюдження цих інфекцій.
Згідно з календарем щеплень ще на початку 2000-х років в Україні було вакциновано близько 95% населення, що забезпечувало колективний імунітет, який запобігав виникненню спалахів захворювань, а також давав захист 5% населення, яке не отримувало щеплень за медичними протипоказаннями. Сьогодні цей показник знизився до критичної позначки.
У нашому місті близько 20% дітей різного віку не мають щеплень відповідно до діючого календаря. На жаль, цього відсотку не вистачає для формування колективного імунітету в дитячих колективах, тому спалахи кору, дифтерії та інших інфекцій можуть призвести до масового розповсюдження хвороб серед мешканців Чугуєва.
З вересня цього року відповідно до роз’яснень Міністерства охорони здоров’я України «Довідка учня загальноосвітнього навчального закладу» (форма №086-1/о) за результатами поглибленого медичного огляду не буде видаватися за відсутності повного комплексу профілактичних щеплень за Національним календарем. Таким чином, діти, які не матимуть довідки про результати медичного огляду, не зможуть відвідувати школу. Їм буде запропоновано сімейну (домашню) форму навчання. Тож радимо батькам завчасно звернутися до сімейного лікаря, щоб разом перевірити наявність усіх щеплень.
Також, відповідно до рішення Верховного Суду України, з травня цього року до дитячих садків не можуть допускатися діти без профілактичних щеплень. Нещеплені діти не можуть отримати путівку до оздоровчого табору.
На сьогоднішній день медичними працівниками Чугуєва проведено роботу щодо виявлення та обліку дітей, які не мають щеплень, а батьки дітей найближчим часом отримають повідомлення про їх наявність чи відсутність, а також запрошення до кабінету щеплень. Слід відзначити, що порушення Календаря щеплень не тягне за собою повторного введення вакцин, а лише тих, яких не вистачає.
Якщо у дитини немає протипоказань до вакцинації і вузькі спеціалісти дали висновок, що вона здорова, батькам буде запропоновано зробити дитині необхідні щеплення. Якщо лікарі зроблять висновок, що пацієнт має хронічні захворювання, при яких не можна робити щеплення, в цьому разі дитина отримає дозвіл лікарсько-консультативної комісії на відвідування навчального закладу.
А як в інших країнах вирішують це питання?
У США діти не можуть відвідувати дошкільні навчальні заклади та школи, якщо їм не зробили щеплення за календарем.
В Австралії діє політика “без вакцини немає соціальної допомоги на дитину”. При відмові від вакцинації дітей, сім’ю позбавляють стандартної допомоги у зв’язку з доглядом за дитиною і відповідних податкових пільг.
В Італії щеплення є обов’язковими для відвідування дошкільних закладів і школи. Якщо дитина не була вчасно щеплена, то її батьки змушені будуть заплатити штраф.
Багато батьків відмовляються від щеплення, бо не довіряють якості вакцини. Україна закуповує вакцини від 10 інфекційних хвороб. Їх якість обов’язково підтверджується Всесвітньою організацією охорони здоров’я або Управлінням продовольства і медикаментів.
Вакцини за Календарем щеплень Україна закуповує у шести країнах:
– Бельгії та Франції – вакцину від поліомієліту;
– Болгарії – вакцину для профілактики туберкульозу;
– Південної Кореї – вакцину від гепатиту В;
– Індії – вакцину для профілактики гемофільної інфекції типу b;
– Бельгії та США – вакцину від кору, паротиту та краснухи;
– Індії – вакцини від кашлюка, дифтерії та правця.
Ці виробники вважаються найкращими у всьому світі, мають потужні виробництва, що відповідають найвищим стандартам якості, і постійно проходять контроль якості, у тому числі – у лабораторіях Всесвітньої організації охорони здоров’я.
Вакцинація – єдиний з існуючих методів, який в силах зупинити поширення інфекційних захворювань. У Чугуївському міському центрі первинної медико-санітарної допомоги проводиться безкоштовне щеплення як дитячого, так і дорослого населення. З питань вакцинації можна звертатися за адресою: вул. Леонова, 4-А. Телефон для довідок: 40-510.
За матеріалами “Новости Чугуева”