Вступна кампанія-2019 на Харківщині: що треба знати про нововведення

Які правила залишилися з минулого року, які з’явилися корегування в термінах і додаткові умови при вступі до вишу, з’ясував «СК».

Цього року здебільшого вступна кампанія не зазнала радикальних змін. Проте відбулися певні корегування в термінах і з’явилася низка додаткових умов.

Отже, з 1 липня стартує формування особистого кабінету абітурієнта, до якого потрібно занести всі свої відомості. Кабінети будуть активовані до 30 серпня – це особливо зручно тим, хто вступатиме «за контрактом».

Прийом документів до вищих навчальних закладів розпочнеться 10 липня і завершиться 22 липня.

– Це нові терміни. Вони трохи посунулися, і взагалі весь період подання документів скоротився, тому всім абітурієнтам на це потрібно звернути увагу, – наголосив заступник голови Харківської обласної державної адміністрації Анатолій Бабічев 5 червня під час брифінгу, присвяченого вступній кампанії – 2019.

Наступна новація цього року – зміна термінів проведення творчих іспитів, які складаються на всі спеціальності, пов’язані з творчістю, культурою, мистецтвом. Це хореографія, спів, володіння музичними інструментами і т. п.

– Якщо раніше вони проводилися після подання документів до вишу, то сьогодні спочатку здається творчий іспит, після цього – подаються документи, – уточнив Анатолій Бабічев.

Творчі конкурси проводяться в декілька етапів. Перший, з 1 по 10 липня, – для тих, хто претендує на «бюджет». Другий, з 11 по 22 липня, – для тих, хто бажає навчатися на контрактній основі.

Є також невелика категорія осіб, які мають право скласти тільки вступні іспити, без написання ЗНО. Це люди з інвалідністю, для них терміни іспитів встановлено із 17 по 22 липня (із 17 по 19 відбуваються співбесіди).

Цієї вступної кампанії відбулися зміни щодо прав на пільги. Доступні вони будуть, як завше, дітям-сиротам, дітям учасників бойових дій, зони АТО, загиблих при виконанні службових обов’язків, особам з інвалідністю, дітям з багатодітних родин, а також переможцям олімпіад, всеукраїнських конкурсів тощо. Загалом існує близько 30 категорій, яким надаються певні пільги при вступі до вишу.

– Важлива новація цього року – розширення пільг для учасників бойових дій. Якщо раніше вони поширювалися тільки на учасників бойових дій у зоні АТО, то сьогодні обмежень нема, – наголосив заступник голови ХОДА.