Увага: кір!

Шановні батьки! Станом на 18.02.2019 у закладах освіти міста Чугуєва вже зафіксовано 2 випадки захворювання на кір. Запобігти поширенню захворювання серед дітей можливо лише завдяки якомога більшому охопленню профілактичними щепленнями (95-97% дітей у колективі). Перевірте,  чи отримала  ваша дитина щеплення у віці 1 року та 6 років. Якщо календар щеплень порушений – не гайте час, зверніться до свого сімейного лікаря!

Кір – одне з найбільш заразних захворювань, відомих у світі, яке швидко поширюється. 9 із 10 людей, з якими контактувала інфікована людина, теж захворіють, якщо вони не були щеплені.

  • Першою ознакою кору є значне підвищення температури, яке настає приблизно через 10-12 днів після інфікування і триває від 4 до 7 днів.
  • На цій початковій стадії можуть з’являтися нежить, кашель, почервоніння очей і сльозотеча, а також дрібні білі плями на внутрішній поверхні щік.
  • Через декілька днів з’являється висип, як правило, спочатку на обличчі та верхній частині шиї.
  • Приблизно через 3 дні висип поширюється по всьому тілу, з’являється на руках і ногах. Він тримається 5-6 днів і потім зникає. В середньому, висип з’являється через 14 днів (від 7 до 18 днів) після впливу вірусу.

Вірус кору надзвичайно заразний, він швидко передається від хворої людини до здорової повітряно-крапельним шляхом, тобто під час вдихання найдрібніших крапель слизу, які потрапили в повітря при чханні, кашлі або розмові хворого.

Вірус кору може жити в повітрі та на поверхнях до двох годин після того, як хвора людина залишила приміщення.

Іноді до симптомів кору додаються блювання і пронос.

Він небезпечний тим, що може ускладнитися пневмонією чи викликати ураження головного мозку.

Подбаймо про здоров’я дітей вчасно!

Відділ освіти Чугуївської міської ради

 

Чугуївський міський центр

первинної медико-санітарної допомоги