8 травня – День пам’яті та примирення

Сьогодні в Україні відзначають  пам’яті та примирення, присвячений пам’яті жертв Другої світової війни 1939-1945 років.   Ця дата приурочена до річниці капітуляції нацистської Німеччини 8 травня 1945 року, і саме цей день прийнято вважати Днем перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.

В Україні День пам’яті та примирення відзначають із 2015 року.   Згідно з законом, шанобливе ставлення до пам’яті про перемогу над нацизмом у Другій світовій війні, ветеранів війни, українського визвольного руху та жертв нацизму є священним обов’язком держави та громадян України.

Символом вшанування пам’яті жертв Другої світової війни є червоний мак. Ця квітка – пам’ятний знак жертв усіх військових і громадянських конфліктів у світі, а також уособлення кривавого сліду від пострілу.

Представники освіти щороку беруть участь у заходах, приурочених до цього пам’ятного дня. Сьогодні о 8.00 освітяни стали учасниками поминальної панахиди по жертвах Другої світової війни, а о 19.30 долучаться до Акції пам’яті, що відбудеться у сквері Захисників біля пам’ятника Воїну-визволителю.