НВК № 6: “Синичкин день” – що це за свято?

Коли позаду залишилося бабине літо, золоте листя з дерев обсипалося і холодні дощі зриваються на перший, невпевнений сніжок, на душі стає трохи сумно. Однак засмучуватися не варто, адже навіть холодна пора може принести чимало веселощів і розваг. Хороший привід урізноманітнити шкільні дні – відзначити разом з учнями Синичкин день.

Це свято завели ще із часів Стародавньої Русі, інакше його називають день Зиновія Синичника, покровителя всіх лісових птахів. Настає він разом з першими холодами, коли починають злітатися ближче до людського житла у пошуках тепла і їжі пташки-зимовники, тому і дату встановили відповідну – 12 листопада. Як правило, з цього ж дня відкривався зимовий сезон для всіх рибалок і мисливців.

Звичайно ж, не тільки маленька синичка шукає притулку від морозів і голоду, шукають його також снігурі, сойки, щиглики, омелюхи. Але оскільки саме синиці вважалися Божими птахами, свято назвали на їх честь.
Як допомогти пернатим пережити зиму: зробити шпаківню своїми руками.

Тому традиційно учні 2-Б классу НВК №6 (класний керівник Терехова Л.Ю.) разом з батьками підготували проект “Нагодуй птахів взимку. Виготовлення годівниць”. Головна мета проекту – поповнити знання дітей про птахів, сприяти розвитку уваги, кругозору, допитливості, самостійності, сприяти вихованню дбайливого ставлення до птахів, до природи та звичайно ж добре підготуватися до зустрічі зимових пташок.

Для цього батьки разом з учнями зробили годівниці і 1 грудня разом з класним керівником розвішали на території школи та мікрорайону Авіатор поблизу домівок людей. В них школярі обов’язково поклали ласощі для пернатих гостей: зерна пшона, рису, проса, гречки; хлібні крихти і сухарики; шматочки сала, але тільки несолоного.

Враження від такого свята у дітей та дорослих незабутні! А ще кожен учасник проекту отримав на згадку “Медаль-подяку від Синички”.

Проведення таких акцій, на думку класовода Терехової Л.Ю., дуже важливий момент у вихованні молодших школярів! Вони з дитинства розуміють, що здатні піклуватися про когось, таким чином виховують у собі здатність до участі у чужій долі і почуття відповідальності.

24623412_1386919508104507_190670125_o