До Дня людей з інвалідністю: шлях до світу рівних можливостей відкритий!

Щороку 3 грудня  Україна разом з усім світом відзначає день людей з обмеженими фізичними можливостями.

4 грудня 2017 року з нагоди Міжнародного Дня інвалідів освітяни міста запросили батьків і дітей з особливими освітніми потребами на зустріч  «Світ рівних можливостей або коли ми збираємось разом»у Чугуївський НВК №8.

Одна з організаторів заходу, завідувач ПМПК М.О. Оринко відзначила, що міська влада, відділ освіти приділяють максимальну увагу людям з обмеженими фізичними можливостями і, особливо  до дітям-інвалідам, щоб  забезпечити їхні права на повноцінне життя в соціумі та якісну доступну освіту. Так, вже протягом кількох попередніх років активно впроваджується інклюзивна освіта у закладах дошкільної та середньої освіти м.Чугуєва,  а завдяки активності  громадських організацій батьків, фінансуванні з міського, обласного та спонсорського бюджетів створюються ресурсні інклюзивні класи –  потужний інструмент для розширення світогляду, сенсорного та  пізнавального розвитку особливих дітей.  Один з інклюзивних класів  влітку відкритий в НВК № 6, а другий, на базі НВК № 8, відкрив двері для дітей, що потребують перебування в інклюзивному просторі, минулого тижня.

Особливі діти, які разом з батьками завітали на  зустріч, мали змогу цікаво провести час в ресурсному класі разом з практичними психологами шкіл. Перебуваючи в безпечній, комфортній атмосфері,  діти самостійно або  за допомогою фахівців вивчали навколишнє середовище, отримували нові тактильні й емоційні відчуття,  бо обладнання  цього інклюзивного простору спрямована на стимуляцію дослідницького інтересу, рухової активності, розвиток координації, моторики рук,  пам’яті, уваги,  стимуляцію уяви, мислення.

Поки діти були зайняті цікавим дозвіллям, батьки мали змогу отримати консультацію вчителя-логопеда в логопедичному пункті відділу освіти, стати учасниками  бліц – опитування  «Інклюзивна освіта. З чого починати», відвідати заняття з елементами тренінгу «Підтримати себе – допомогти дитині», взяти участь в  екскурсії до Центру раннього втручання (ДНЗ №12) та ресурсного інклюзивного класу в НВК №6.

Підбиваючи підсумки зустрічі, всі її учасники висловили побажання продовжувати роботу в такому форматі, бо постійний діалог батьків  зі спеціалістами розширює можливості дітей з особливими освітніми потребами.

Більше фото за посиланням