Особливості ЗНО-2017

Про це йшла мова на нараді у мерії м. Чугуєва за участі директора Харківського регіонального центру оцінювання якості освіти Олександра Сидоренка

7 березня з робочим візитом наше місто відвідав директор Харківського регіонального центру оцінювання якості освіти Олександр Сидоренко. Нарада за участі міського голови Галини Мінаєвої, начальника міського відділу освіти Марини Проценко, директорів шкіл була присвячена робочим питанням, пов’язаним з відкриттям у Чугуєві пунктів здачі ЗНО.
У 2017 році Харківський регіональний центр оцінювання якості освіти планує проведення зовнішнього незалежного оцінювання для більше 17,5 тисячі учасників з Харківської області. Спільно з Департаментом науки і освіти Харківської обласної державної адміністрації визначено округи для проведення ЗНО. Усього буде організовано 6 округів у Харкові, Балаклеї, Краснограді, Куп’янську, Лозовій та Чугуєві. В нашому місті буде організовано округ для більш ніж 500 учнів не тільки нашого міста, але й Чугуївського та Печенізького районів. До речі, пункти здачі ЗНО відкриватимуться у нашому місті вже другий рік поспіль.

– Головна відмінність ЗНО-2017 від попередніх років полягає в тому, що в цьому році зовнішнє незалежне оцінювання буде поєднано з державною підсумковою атестацією (це те, що раніше називалося випускні іспити), – зазначив директор Харківського регіонального центру оцінювання якості освіти Олександр Сидоренко.

– Які ще зміни очікують випускників у цьому році?
– По-перше, у 2017 році буде проведено апробацію нового формату завдань для сертифікаційних робіт зовнішнього незалежного оцінювання з іноземних мов, адже з наступного року планується запровадження ЗНО з іноземних мов з використанням дворівневих предметних тестів та аудіювання. З 24 до 29 квітня буде проведено другий етап апробації нового формату завдань для сертифікаційних робіт зовнішнього незалежного оцінювання з англійської, іспанської, німецької та французької мов із використанням предметних тестів рівнів В1 для випускників, які вивчали іноземну мову на рівні стандарту або академічному рівні, і рівня В2 для випускників, які вивчали іноземну мову на профільному рівні. Це дуже важливо, адже можливо у наступному році тестування з іноземної мови буде таким же обов’язковим, як і тестування з української мови і літератури.
По-друге, у Міністерстві освіти підписаний наказ про проведення загальнодержавного моніторингового дослідження якості початкової освіти. Цей документ передбачає проведення у цьому році загальнодержавного моніторингового дослідження стану сформованості читацької та математичної компетентностей випускників початкової школи. Тестування випускників початкової школи та анкетування учасників дослідження буде проведено з 18 квітня до 15 травня.
По-третє, у наступному році Україна вперше буде брати участь у міжнародному дослідженні якості освіти PISA. Програма спрямована на оцінювання систем освіти в різних країнах світу на підставі тестування 15-річних учнів. У цьому дослідженні буде брати участь близько 80 країн світу, серед яких і Україна. Відповідальним за організацію й проведення PISA-2018 є Український центр оцінювання якості освіти. PISA є унікальним проектом, який дає можливість оцінити передусім компетентності учнів із читання, математики та природничих дисциплін, прямо не пов’язаних з оволодінням шкільними програмами. У травні 2017 року в Україні буде проходити пілотне дослідження. Брати участь у тестуванні й опитуванні зможуть особи, які народилися у 2002 році.З метою ознайомлення всіх бажаючих з процедурою ЗНО з 1 по 8 квітня проводитиметься пробне зовнішнє незалежне оцінювання. Для участі в ньому в Харківській області зареєстровано 8784 особи. У Чугуєві виявили бажання проходити пробне ЗНО 217 осіб. На ваше місто, на Чугуївську міську раду та на педагогічний колектив покладено велику відповідальність, адже організувати процес здачі зовнішнього незалежного оцінювання непросто. Але Чугуїв вже має такий досвід, гадаю, що і в цьому році все пройде бездоганно.

– А які результати у попередні роки показували чугуївські школярі?
– Хочу зазначити, що протягом десяти років, а саме стільки проводиться в Україні ЗНО, ваші випускники показували стабільний вище середнього результат по Харківській області. Найбільших успіхів було досягнуто у 2016 році. Ми оцінюємо ці показники по декільком параметрам, і по всіх Чугуїв є лідером серед районів області, а по деяким предметам – кращий, ніж передові райони міста Харкова. Результати дуже високі, і дуже хочеться, щоб вони були збережені і в цьому році.

– Яку головну пораду Ви б дали школярам, які збираються здавати ЗНО у цьому році?
– Головне – не хвилюватися, не створювати напругу в родині та школі. Процедура зовнішнього незалежного оцінювання важка, але вона для всіх однакова. Учень отримує ту оцінку, на яку він сьогодні має знання. Друга моя порада – не гаяти жодної хвилини і готуватися до тестування. Зараз для випускників настала дуже відповідальна пора у житті. Можу зазначити, що далі, коли вони вступлять у вищі навчальні заклади, буде легше, але ж для того їм необхідно отримати гарний прохідний бал.

За матеріалами газети “Новини Чугуєва”

17103458_379670772414815_5771541689491343495_n