Чугуївська ЗОШ № 8 – учасник Всеукраїнської програми “Демократична школа”

На початку 2016/2017 навчального року Чугуївська ЗОШ №8 стала учасником відбіркового туру Всеукраїнської програми освіти для демократичного громадянства “Демократична школа ” та була відібрана огранізаторами  для подальшої співпраці.

І вже 01.02.2017 у м. Києві відбулася конференція з нагоди початку другого циклу Програми, після якої було підписано декларацію про співпрацю  з Чугуївською ЗОШ № 8 з  наступної реалізації проекту.

Для довідки:

Всеукраїнська програма освіти для демократичного громадянства в Україні “Демократична школа” 2016-2018 рр.

Трирічна Всеукраїнська програма освіти для демократичного громадянства в Україні “Демократична школа” спрямована на поглиблення культури демократії у школі шляхом підтримки подальшої демократизації та децентралізації шкільного врядування, пропагування державно-громадського партнерства і розвитку демократичного середовища у школі, а також сприяння організації навчально-виховної роботи на принципах освіти з прав людини та демократичного громадянства. Структура Програми передбачає поглиблення суспільної єдності та діалогу між різними регіонами України через налагодження партнерських зв’язків між школами.

Програмна діяльність ґрунтується на Хартії Ради Європи з освіти для демократичного громадянства та з прав людини, ухваленій Рекомендацією CM/Rec(2010)7, і відповідає пріоритетам Плану дій Ради Європи для України на 2015–2017 роки.

Проект спрямований на вчителів, директорів шкіл, батьків, школярів, місцеві громади, представників місцевого самоврядування та державних управлінців у сфері освіти.

Програма має на меті:

– підтримати ініціативи шкіл та місцевих громад, спрямовані на впровадження демократичних змін;

– розробити, апробувати й оцінити модель розвитку культури демократії в школах;

– започаткувати та розвинути Всеукраїнську мережу експертів із розвитку демократичного врядування у школах, які супроводжуватимуть реалізацію ініціатив і здійснюватимуть моніторинг демократичних змін у школах;

– сформувати мережу шкіл-партнерів з різних регіонів України, зацікавлених спрямовувати спільні зусилля на розвиток демократичного врядування, демократичних структур та культури демократії у школах.

Потенційних учасників Програми залучатимуть через оголошення відкритого конкурсу. Стежте за нашою сторінкою, інформацію про конкурси для експертів та для шкіл буде розміщено тут впродовж жовтня-листопада. Відбір експертів Мережі та шкіл здійснюватимуть разом із партнерами проекту.

Очікується, що Програма залучить 120 шкіл з усієї території України. Навчання пройдуть близько 480 директорів шкіл, учителів, представників місцевої влади. Відбуватимуться по чотири тренінги на рік, а також по 80 консультацій на місцях, до яких залучатимуть працівників школи, учнів, батьків та місцеві громади.

Програма також спрямована на збільшення потенціалу та експертних знань тренерів Всеукраїнської мережі, неурядових організацій та інститутів з післядипломної педагогічної освіти, що дасть змогу посилити вплив Програми в Україні загалом та на місцях і забезпечити ефективні результати.

Програму адмініструє Європейський центр ім. Вергеланда у співпраці з партнерами через координаторів Всеукраїнської Програми, які працюють в Україні: Андрія Донця і Христину Чушак.

IMG_20170201_160539