Відділ освіти Чугуївської міської ради – дипломант ІІ ступеню на тематичній виставці ефективного педагогічного досвіду «Освіта Харківщини ХХІ століття»

19-21 грудня 2016 року у КВНЗ «Харківська академія неперервної освіти» відбулася сорок п’ята обласна тематична виставка ефективного педагогічного досвіду«Освіта Харківщини XXI століття».

На виставці серед інших робіт були представлені й роботи Відділу освіти Чугуївської міської ради, а саме вчителів англійської мови навчальних закладів м. Чугуєва. З доповіддю «Створення мовного середовища в умовах малого міста» виступила Кучерявенко О.В. (НВК № 6), а учасниками круглого столу стали Черемісова Н.М.(ЗОШ №2), Васильєва Н.М.(НВК №6), Курчакова С.В.(ЗОШ №8), Гапонова Л.П.(КБ ЗОШ), Голенковська О.В., Челомбітько О. Є (ЗОШ №1).

Педагоги Чугуєва гідно представили свій досвід, за що були відзначені  дипломом  ІІ ступеня.

Створення мовного середовища є одним із пріоритетів методичної роботи методичного об’єднання вчителів англійської мови в навчальних закладах м. Чугуєва. Результативність педагогічної діяльності значно підвищується, якщо учні та вчителі належним чином вмотивовані у навчанні англійської мови, чого неможливо досягти без створення реальних комунікативних ситуацій, в першу чергу з носіями мови.

Питання інтеграції до європейського освітнього простору передбачає співпрацю з європейськими та світовими організаціями,ознайомлення з відповідними освітніми вимогами, практику у виконанні завдань мовних іспитів, поширених у світі, та сприяння роботі учнів в цьому напрямку.

У 2016 році, оголошеному Роком англійської мови в Україні, велика увага приділяється роботі літніх мовних таборів у навчальних закладах міста Чугуєва. Чугуївський НВК № 6 імені тричі Героя Радянського Союзу І. М. Кожедуба (Кучерявенко О. В.) та Чугуївська ЗОШ І-ІІІ ступенів № 2 (Черемісова Н.М) перемогли у конкурсіпроекту «GoCamps», що надало Чугуєву статус єдиного малого міста, де працювало 2 англомовних волонтери. Активними помічниками в проекті англомовних таборів стали також випускники, серед яких – колишні учасники програми обміну FLEX (Андрієвська А., Андрюхін В.).

Учителі Голенковська О. В. (Чугуївська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №1) та Яськова І. М. (Чугуївська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №7) брали участь у міжнародній конференції «FacetoFaith» у м. Києві, результатом чого стало спілкування дітей за допомогою онлайн-ресурсів (блогів) з однолітками різних країн світу.

До 70-річчя ООН було підписано Угоди про партнерство між Програмою розвитку ООН з містами-партнерами Харківської області, одним із яких став Чугуїв. Це дало можливість покращити матеріальну базу навчальних закладів.

 Така організація мовного середовища вже надала можливість багатьом учням обрати для себе подальше навчання в Німеччині, Норвегії, Швеції, Польщі, Словаччині та інших європейських країнах, поглибити мовні знання у Лондонській літній школі англійської мови. Дедалі популярнішими стають уроки мови по скайпу, дистанційне вивчення англійської.

Декілька років поспіль вчителі навчальних закладів м. Чугуєва  є учасниками тренінгових занять з питань підготовки учнів до ДПА та ЗНО. 7 вчителів англійської мови навчальних закладів міста відвідали ці тренінгові заняття. У 2016 р. 85,7% вчителів виконали роботу на високому та достатньому рівнях, що свідчить про високий рівень кваліфікації.

Результатом спільних зусиль освітян  стала стовідсоткова перемога учнів м. Чугуєва на ІІІ етапі Всеукраїнських учнівських олімпіад з англійської мови у 2015-2016 н.р. За останні три роки це найвищий показник. Учні 11 класу м. Чугуєва посіли V місце серед районів та міст обласного підпорядкування (склав/не склав), 11 місце в загальному рейтингу за результатами ЗНО-2016, та підтвердили результати ДПА з англійської мови.

Налагоджена співпраця учителів м. Чугуєва з видавництвами  Оксфорд Юніверсіті Прес, КембріджЮніверсіті Прес, Лонгман-Пірсон, Макміллан, тощо. Вони отримують методичну підготовку для використання автентичних НМК у навчально-виховному процесі (на уроках англійської, у позакласних заходах, у роботі з обдарованими учнями).

 Заходи, які проводить ММО вчителів англійської мови м. Чугуєва, мають на меті чітке усвідомлення вчителями і учнями того факту, що англійська мова є не тільки і не стільки предметом викладання, як інструментом, так і засобом інтеграції до європейського освітнього простору.

20161221_124929