Навчальний семінар для вчителів початкової школи «Конфлікти в освіті. Професійне вигорання педагогів»

30 листопада 2016 року в рамках міського методичного об’єднання вчителів початкової школи відбувся навчальний семінар «Конфлікти в освіті. Професійне вигоряння педагогів», у якому взяли участь вчителів 3-4 класів шкіл міста. Методичний захід був підготовлений  спеціалістами міської психолого-медико-педагогічної консультації

На семінарі  розглядалися питання конфліктів у школі: їх види, причини, динаміка, особливості педагогічних конфліктів,шляхи їх вирішення та роль педагога  в конфліктній ситуації.

Конфлікт між педагогом та дитиною, між учителем та батьками, педагогом і колективом – велика біда школи. Вміння уникнути конфлікту – одна зі складових педагогічної мудрості учителя.Тому кожному педагогові необхідно знати про психологічну природу конфлікту, його структуру й динаміку, ефективні способи їх вирішення.

Під час роботи в групах  розглядалися різноманітні  педагогічні ситуації, що можуть виникнути під час навчального процесу, дії вчителя щодо усунення конфлікту а також особистісні якості, які повинен мати сучасний  педагог.

Спеціалісти ПМПК ознайомили вчителів початкоих класів  з поняттями «вигоряння», «стрес», їх стадіями та наслідками, провели діагностику педагогічного вигоряння та надали поради щодо антистресового захисту, продемонструвавши на практиці вправи для релаксації та емоціональної стабільності.

Наприкінці семінару  педагоги  висловили бажання й надалі продовжувати співпрацю з психологами, щоб отримувати більше практичних рекомендацій щодо вирішення шкільних конфліктів.

IMG_20161130_144153