1 грудня – Всесвітній день боротьби зі СНІДом

Майже сорок років пройшло з того часу, як над нашою планетою підняла голову жорстока, жахлива хвороба, яка дуже швидко розповзлась по всіх континентах, погрожуючи майбутньому нашої цивілізації.

Проблема епідемії ВІЛ/СНІД в Україні, незважаючи на зусилля державних, неурядових і міжнародних організацій, залишається надзвичайно гострою. Масштаби епідемії продовжують збільшуватися, що свідчить про недостатність профілактичних заходів. Крім того, поки не вдалося подолати невідповідність між фінансуванням розв’язання проблеми і потребами у ньому.

Перші повідомлення про ВІЛ/СНІД з’явилися в США у 1981 р. З того часу кількість хворих на ВІЛ-інфекцію невпинно збільшується. Так, в Україні понад 70 % ВІЛ-інфекції пов’язані зі споживанням ін’єкційних наркотиків.

Найбільша кількість ВІЛ-інфікованих перебуває на офіційному обліку в Донецькій, Дніпропетровській, Одеській областях, АР Крим та місті Києві, а серед західних областей прикре лідерство утримує Хмельницька область. Щоденно в Україні інфікується 38 осіб та вмирає від СНІДу – 8.

Всесвітній день боротьби зі СНІДом уперше був започаткований  1 грудня 1988 року з ініціативи Всесвітньої організації охорони здоров’я, після того, як на зустрічі міністрів охорони здоров’я всіх країн пролунав заклик до соціальної терпимості та розширення обміну інформацією щодо ВІЛ/СНІДу.

З того часу вся світова спільнота відзначає Всесвітній день боротьби зі СНІДом. Цього дня людство згадує про те, яку серйозну загрозу для життя людей несе ця глобальна проблема.

Не оминули увагою цей день і у навчальних закладах Відділу освіти Чугуївської міської ради.

Серед школярів був проведений конкурс плакатів та стінгазет,  літературні виставки на тему: «Молодь – за здоровий спосіб життя!», де учні мали змогу ознайомитися з спеціально відібраною літературою, в якій розповідається про ВІЛ-інфекцію/СНІД.

Обізнаність про захворювання, здоровий спосіб життя та вчасна діагностика знижують ризик інфікування. Інформування молоді та проведення акцій – це один з найефективніших способів привернути увагу суспільства до протидії ВІЛ/СНІД.  Невід’ємними складовими успішного вирішення питання боротьби з ВІЛ-інфекцією мають бути заходи з формування пріоритету здорового способу життя, широкої інформаційно-консультаційної роботи, достатнього матеріального забезпечення лікувально-профілактичних закладів та проведення наукових досліджень.

Тому в навчальних закладах до Дня боротьби зі СНІДом проведені  інформаційні хвилинки, класні години на тему: «СНІД – чума ХХI століття», завдяки ним учні поповнили свої знання про шляхи передачі, симптоми, особливості перебігу, методи лікування та профілактики ВІЛ/СНІДу, які в подальшому зможуть використати в своєму дорослому житті.