Міжнародний конгрес «Освіта дітей з особливими освітніми потребами: від інституалізації до інклюзії»

27-28 жовтня 2016 року у місті Вінниця відбувся ІІ Міжнародний конгрес зі спеціальної педагогіки, психології та реабілітології «Освіта дітей з особливими освітніми потребами: від інституалізації до інклюзії», учасниками якого стали  працівники Міністерства освіти і  науки України, Інституту спеціальної педагогіки,науковці, науково-педагогічні та педагогічні працівники, молоді вчені, докторанти, аспіранти, педагоги й представники адміністрації навчальних закладів, представники органів державної влади та громадських організацій, батьки дітей з особливими потребами з України, Словаччини, Польщі, США, Італії, Німеччини тощо.

У складі делегації  від  Харківської області у заході взяла участь М.О.Оринко, завідувач психолого-медико-педагогічної консультації відділу освіти Чугуївської міської ради.

Метою конгресу стала  актуалізація проблем і визначення стратегії розвитку освіти дітей із особливими потребами в Україні.

Під час його проведення відбулася  Міжнародна науково-практична конференція з визначеної теми, у рамках якої учасники прослухали пленарні доповіді, стали учасниками панельних дискусій під час секційних засідань. Для учасників були проведені спеціалізовані  майстер-класи, «круглий стіл» з обговорення та ухвалення резолюції Конгресу.

На конференції в рамках секційного засідання «Досвід та перспективи розвитку інклюзії в Україні та світі»  Марина Олександрівна  представила  досвід міста Чугуєва «Шляхи розвитку інклюзивної освіти в м.Чугуєві», який надруковано у збірнику тез Конгресу та наукових журналах: «Особлива дитина: навчання і виховання», «Освіта осіб з особливими потребами: шляхи розбудови».

Під час «круглого столу»  була ухвалена  резолюцію Конгресу, провідними ідеями якої  стали активізація роботи з підвищення психолого-педагогічних та медичних знань фахівців, застосування наукових і практичних дій для забезпечення якості освіти дітей з особливими освітніми потребами, соціалізація дітей з ООП, формування компетентного батьківства тощо.

DSC02875

DSC02879