Освітяни Чугуєва діляться практичним досвідом з раннього втручання

6 вересня 2016 року до Чугуєва  з навчальним візитом завітала делегація ЮНІСЕФ у складі представників Донецької, Луганської, Запорізької та Дніпропетровської областей, мета якої – ознайомлення з досвідом впровадження компонентів з розвитку послуг раннього втручання для дітей з особливими потребами у нашому місті.

Чугуїв був обраний для навчального візиту тому, що місто є площиною для впровадження багатьох проектів ЮНІСЕФ, у тому числі з інклюзивної освіти, архітектурної доступності навчальних закладів для дітей з особливими потребами (у ЗОШ № 8 та ДНЗ № 12); а також тому, що в місті є реальна практика з інклюзії  як у дошкільних, так і в  загальноосвітніх навчальних закладах, – зазначив голова регіонального офісу ООН (ЮНІСЕФ) в Харківської області Роман Шейко.

Учасники делегації, серед яких були і лікарі, і начальники відділів освіти, і працівники психолого-медико-педагогічних консультацій, тобто люди, близько знайомі з інклюзією та поняттям раннього втручання,  зібралися в актовій залі Чугуївської міської ради, де колеги-практики з нашого міста із задоволенням поділилися наробленим практичним досвідом.

Першою до слова стала Чугуївський міський голова Г.М. Мінаєва. Галина Миколаївна зупинилася на тому, що проблема інтеграції дітей з особливими потребами  в освітній процес  та реалізація Програм з раннього втручання  – ті питання, які отримують у Чугуєві максимальну всесторонню підтримку, не лише теоретичну,  а й практичну, фінансову, у чому місцеву  владу не вперше підтримує  ЮНІСЕФ.

Начальник відділу освіти М.В. Проценко презентувала присутнім досвід роботи з реалізації  Програм  раннього втручання й інклюзивної освіти у навчальних закладах міста Чугуєва. Дуже щиро та емоційно Марина Володимирівна  розповіла, наскільки важливим, відповідальним і поступовим  не лише для відділу освіти, працівників навчальних закладів, а й для сімей з особливими дітьми став крок  до інтеграції таких дітей в освітній процес –  навчання в дитсадку і згодом у школі,  а потім, завдяки роботі мультидисциплінарної команди, і допомога особливим дітям та їхнім родинам  розвиватися, ставати ближчими до суспільства   завдяки створенню Центру раннього втручання при Чугуївському ДНЗ № 12.

І.П. Климчук, завідувачка ДНЗ, більш детально розповіла про шлях, яким ішов  колектив до створення Центру раннього втручання – від першої особливої дитини, мама якої звернулася до дитсадка, бажаючи, щоб вона стала частиною  дитячого колективу, до організації двох інклюзивних груп цього року та плідної роботи Центру протягом останнього року.  Ірина Петрівна запросила делегацію до дитсадка, де всі присутні  мали нагоду побачити, як на практиці  проходить робота висококваліфікованих спеціалістів центру, серед яких лікар-педіатр, психолог, логопед, медсестра з ЛФК.  Гості  також висловили захоплення спеціалізованою матеріально-технічною базою, що ідеально підібрана для занять з дітьми, які мають  певні проблеми з фізичним  розвитком, і, що надзвичайно важливо, дає змогу отримувати видимі  результати.

Зустріч вийшла не лише дуже теплою в емоційному плані, а й надзвичайно корисною у практичному.  Звучали десятки доречних запитань, колеги ділилися своїм досвідом  роботи з реалізації програм з раннього розвитку в інших регіонах, дякували за набутий досвід, цікавилися методиками роботи, розпитували про досвід участі Чугуївського дошкільного навчального закладу № 12 у проекті UNICEF, завдяки якому  при підтримці місцевої влади стало можливим створення Центру раннього втручання при ДНЗ, цікавилися участю дитсадка  в інших проектах.

На прощання учасники навчального візиту обмінялися контактами, висловили щиру подяку за гостинність приймаючій стороні – Відділу освіти Чугуївської міської ради, Чугуївському  ДНЗ № 12 –  та організаторам з Представництва ЮНІСЕФ в Україні.

Більше фото зустрічі можна переглянути у фотогалереї відділу освіти

DSCF2338

DSCF2352